Een vaststellingsovereenkomst geeft zekerheid

Sta jij op het punt om ontslagen te worden door jouw werkgever? Dit is natuurlijk hartstikke vervelend, maar realiseer je dat je zeker niet de enige bent die dit overkomt. Ieder jaar worden er namelijk naar schatting zo’n 17.000 mensen ontslagen. In vrijwel de meeste gevallen gebeurt dit met behulp van een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de afspraken rondom jouw ontslag worden vastgesteld. Hierdoor weet je niet alleen waar je op de korte termijn aan toe bent, maar heb je ook recht op een WW-uitkering. Toch gaat dit in de praktijk regelmatig mis. Lees snel verder en voorkom dat jij achteraf spijt krijgt bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst! 

 

Hoe zit het met het UWV en de WW-uitkering? 

Vrijwel iedere Nederlander weet inmiddels dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, oftewel het UWV, zorgt voor een efficiënte uitvoering van onder andere de WW-uitkering en de Ziektewet. Dit doet het UWV vanzelfsprekend in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierdoor betaalt het UWV dus de WW-uitkering in plaats van jouw werkgever. Om na ontslag voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, stelt het UWV daardoor enkele voorwaarden als er met een vaststellingsovereenkomst wordt gewerkt. Op die manier wordt voorkomen dat er uiteindelijk misbruik wordt gemaakt van de WW-uitkering. 

 

Vaststellingsovereenkomst met recht op een WW-uitkering 

Wanneer jij akkoord bent gegaan met een ontslag met wederzijds goedvinden, dan zal het UWV bij jouw aanvraag voor een WW-uitkering altijd vragen om een goedgekeurde vaststellingsovereenkomst. Hierbij kijkt het UWV naar de tekstuele uitwerking en de redenen voor het ontslag. Al jaren is het recht op een WW-uitkering gebaseerd op de considerans, de einddatum en de overeenstemmingsdatum. Toch spelen er nog meer factoren mee bij het bepalen van een WW-uitkering. Hieronder hebben wij de belangrijkste voorwaarden op een rijtje gezet: 

 1. Het initiatief tot ontslag is altijd genomen door de werkgever. Hierbij is het belangrijk dat de werknemer niet verwijtbaar werkloos is geworden. Indien dit wel het geval is, dan vervalt je recht op een eventuele WW-uitkering. 
 1. Er is geen dringende ontslagreden van toepassing wat betekent dat de werknemer zelf niet schuldig is aan het ontslag.  
 1. De einddatum van de arbeidsovereenkomst neemt de opzegtermijn van de werkgever in acht. Bij een vast contract is dit standaard twee maanden. 
 1. De werknemer is op de einddatum beschikbaar voor betaald werk en dus niet ziek. 
 1. Er is sprake van minimaal 5 uren per week verlies aan werk en de werknemer heeft in de laatste 36 weken minimaal 26 weken gewerkt. Daarnaast moet de werknemer verzekerd zijn voor werkloosheid. 

 

Onderwerpen van een vaststellingsovereenkomst 

Heb je recent toestemming gegeven voor een ontslag met wederzijds goedvinden? Dan is het belangrijk om te weten dat jouw werkgever hierna de vaststellingsovereenkomst zal opstellen. Voordat je deze overeenkomst kan ondertekenen is het van belang om te weten welke onderwerpen hier nou precies in staan vermeld. De volgende onderwerpen komen in ieder geval altijd standaard aan bod: 

 • De naam en het adres van zowel de werknemer als werkgever 
 • De reden en de initiatiefnemer voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst 
 • Er is geen sprake van een dringende reden zoals ontslag op staande voet 
 • De beëindiging vindt plaats op basis van een vaststellingsovereenkomst 
 • De datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt rekening houdend met de opzegtermijn 
 • De datum waarop de eindafrekening wordt gedaan 
 • De plek en datum waarop beide partijen de vaststellingsovereenkomst hebben ondertekend 
 • De wettelijke bedenktijd van twee weken 

 

Zelf vragen om een vaststellingsovereenkomst 

Natuurlijk kan het gebeuren dat je niet meer op je plek zit bij je huidige werkgever en daardoor liever een andere baan zoekt. Wanneer dit het geval is, dan is het mogelijk om zelf te vragen om een vaststellingsovereenkomst. Hierbij moet de overeenkomst correct opgesteld zijn om bij het UWV een recht op een WW-uitkering te krijgen. Maar hoe regel je dit samen met je werkgever? Hieronder geven wij enkele tips: 

 1. Speel open kaart met je werkgever. Voor een ontslag met wederzijds goedvinden is het namelijk gangbaar dat de werkgever in concept een vaststellingsovereenkomst opstelt om vervolgens aan de werknemer aan te bieden. 
 1. Het is belangrijk dat je voor de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst langs een ontslagjurist gaat voor controle. Deze jurist weet immers als geen ander hoe je een WW-uitkering moet veiligstellen. Daarnaast kan de ontslagjurist de transitievergoeding correct berekenen zodat je hierna nog alle ruimte hebt om hierover te onderhandelen met je werkgever. 
 1. Na akkoord tekenen beide partijen de vaststellingsovereenkomst en heb je recht op een WW-uitkering. Hiermee kan je de tijd die je nodig hebt om een nieuwe werkgever te vinden gemakkelijk overbruggen. 

Met bovenstaande tips ben je er altijd van verzekerd dat je jouw recht op een WW-uitkering behoudt wat zorgt voor extra rust. Een ontslag is namelijk voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis, waardoor het ontzettend belangrijk is om dit in goede banen te leiden!